Fényképek a csoport életéből


Videók a csoport életéből


2005-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy Bácsbokodnak is szüksége lenne – sok svábok lakta településhez hasonlóan - egy saját német nemzetiségi tánccsoportra. Etsberger Mária és Bánáti Edit Gál Anett táncpedagógus segítségével és számos táncolni vágyó 10-12 éves gyermek részvételével megalapították a tánccsoportot. Az első fellépésünk 2006. április 28-án volt. Kezdetben a gyerekek helyi, önkormányzati és iskolai rendezvényeken, valamint környező települések kulturális programjain szerepeltek nagy sikerrel.

A gyerekek lelkesedése és elért sikereik hatására egyre többen csatlakoztak a tánccsoporthoz, így a létszám már lehetővé tette, sőt megkívánta a tánckaron belül egy kezdő és egy haladó csoport megszervezését. A kezdő csoport táncpedagógusa Schäfer Dolli, a haladó csoporté Krix Rita lett.

A haladó tánccsoport 2009. október 22-én Hajóson a IX. Bács-Kiskun Megyei Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Fesztivál keretében megrendezett Német nemzetiségi néptánc-találkozón első helyezést ért el, 2011. márciusában pedig Kiskőrösön ezüst minősítést érdemeltek ki.

Tánccsoportunk tagjai napjainkra kitartó munkájukkal elismerést vívtak ki maguknak, ennek ékes bizonyítéka a számos felkérés, amelyeket neves hagyományőrző rendezvényekre kapnak. Továbbra is rendszeresen adnak műsort svábbálakon, szüreti felvonulásokon, népünnepélyeken és mindenhol, ahol szívesen látják őket.

Jelenleg a tánccsoporton belül 3 korosztály táncol. A legkisebbek közé tartoznak a helyi általános iskola azon alsós diákjai, akik az elődeik nyomán kedvet éreznek a német nemzetiségi táncok elsajátításához, és szeretnének minél több sikert elérni. A 2014. májusában Baján megrendezett XI. Bács-Kiskun Megyei Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválon különdíjat értek el. Táncpedagógusuk Bánáti Edit.

A középső csoportba az általános iskola felső tagozatából járnak tanulók. Ők már biztos alapokkal rendelkeznek, és tudásukat sikerrel kamatoztatják a nehezebb koreográfiák elsajátítása során is. 2012. márciusában Villányban ezüst minősítést értek el táncösszeállításukkal.

Az ifjúsági csoportot többségében az általános iskolából már elballagott fiatalok alkotják, akik kitartásuknak és munkájuknak köszönhetően szemet gyönyörködtető táncösszeállításokkal kápráztatják el a nézőközönséget. 2012. május 12-én a Bácsbokodon megrendezett X. Bács-Kiskun Megyei Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Fesztivál keretén belül megrendezett Német nemzetiségi néptánc-találkozón első helyezést értek el. 2014. nárcius 28-án Kiskőrösön pedig arany minősítést kaptak. A középső és az ifjúsági csoport táncpedagógusa Krix Rita.

2011. májusa óta a tánccsoport a Wikitsch Német Tánccsoport nevet használja.

Az évek során a tánccsoport rengeteg segítséget kapott a szülőktől, az általános iskola pedagógusaitól, helyi vállalkozóktól és vállalatoktól, valamint az önkormányzattól. Külön köszönet illeti meg a Bácsbokodi Német Kisebbségi Önkormányzatot a segítségért és a támogatásért, amiben az évek során a tánccsoportot részesítette.

Szeretnénk támogatóink segítségét a jövőben is színvonalas műsorokkal meghálálni.

FényképekMájusfaállítás, 2013

Májusfakitáncolás, 2013

Néptáncverseny Kiskőrösön, 2014

Májusfaállítás, 2014

Német Nemzetiségi Gyermek- és Ifjúsági Fesztivál, 2014